Children’s Viewing Sculpture – the shortlist

After a fantastic response and over 170 entries, we are happy to show you the shortlist in our competition to design a new outdoor sculpture for children at Snape Maltings. Our shortlist is comprised of the following three submissions:

Myriad by David Rickard and Germano Di Chello

The creators said:
“‘Myriad’ stands tall within the Henry Moore Lawn holding an array of mirrors high above visitors’ heads that bring selected views over the surrounding landscape down to earth. A wide range of views is collected, from distant vistas across the marshes to new perspectives of the more immediate surroundings. These various viewpoints are reflected to form a multi-perspective collage that constantly shifts in relation to the visitors’ movement around and within the sculpture.”

David Rickard & Germano Di Chello - Myriad

Judges said:
“​I love the concept of this idea and the different presentations of the landscape that it provides. Whether you choose to stand and view a single image, or look up and see a new presentation of a well-loved landscape – fractured and re-presented almost as a collage.”

“​Myriad is a striking design including a number of different ways in which new views of the area are achieved, whilst at the same time offering a structure which would be a powerful visual addition to the Snape Maltings site. Its glimmering steel and its multi-perspective offer would intrigue and delight visitors.”

Mound by Shiro Studio Architects

The creators said:
“There is nothing more exhilarating and instinctive as a child, than to race to the top of a hill, command its view and create a personal story. Our installation enables this simple excitement by creating a gentle, beautiful mound: an artificial micro-landscape providing a safe and playful stage and viewing platform across the stunning grounds of Snape Maltings. The structure is evocative of a natural, gentle hill and sits in harmony with the surrounding nature and organic sculpture of Henry Moore.”

Shiro Studio - The Mound

Judges said:
“​The simplicity of this piece struck me. A mound to run up, roll down, jump on – and view from. A potentially beautiful addition to the site.”

“​Mound is a beautiful and simple idea which has a resonance with the joy one has as a child (and possibly as an adult too!) in the straightforward act of running and up and down a hill. The attractive wooden structure is a gentle response to its proposed location.”

The Universe is Very, Very Big, So Are You by Yonatan Vinitsky

The creator said:
“Recently at the zoo my daughter experienced sheer wonder at the scale of a real elephant in relation to her toy. Conversely, to her the moon is the same as the small white sticker dots she sticks on our apartment walls, while for me, the imagined enormity of the moon is overwhelming. Our perceptions of scale can be one of the most powerful learning and imaginative tools.”

“My linear steel sculpture, ‘The Universe is Very, Very Big, So Are You’, is an outline of a man, holding his hands to ‘frame’ his view, life sized to a child’s proportions, with an identical figure next to it in hugely enlarged scale. The rudimentary finger- framing device specifically points to the notion of viewing the landscape, participating in that landscape by looking anew.”

Yonatan Vinitsky - The Universe is Very, Very Big, So Are You

Judges said:
“​The Universe is Very, Very Big, So Are You is a playful steel sculpture which presents a pair of figures in a touching way and would encourage us to think afresh about perspectives of scale.”

“​Yonatan Vinitsky’s proposal, The Universe if Very, Very Big, So are You is a playful and imaginative proposition, inspired by a trip to the zoo with his own daughter. The artwork toys with our interpretation of perspective and directly addresses what it is to be a child; both in terms of the physicality of our scale as humans and intellectually in relation to our interpretation of scale and possibility. The work is upbeat and aspirational, uncondescending and open and accessible to all no matter age or demographic.”

What happens next?

Consultation sessions between engineers and the three shortlisted designers are currently taking place. The purpose is to establish structural integrity, possible material and build costs, storage requirements and potential maintenance and safety issues. This will then be fed back into the second draft of the submission which we will have returned to us by Friday 25th September.

The Children’s Jury will vote on their favourite piece prior the final judging session which is on Monday 28th at the Concert Hall.

Following the announcement of the winner in October, Aldeburgh Music will collaborate with the designer in delivering the work within the budget of £50,000. We are keen, wherever possible, to use local skills and suppliers to fabricate and assemble the various components of the winning design.